Socratisch gesprek
Een socratisch gesprek houdt in dat je in de vorm van een dialoog, dus met elkaar en niet tegen elkaar in zoals bij een discussie, een helder filosofisch onderzoeksgesprek voert. Het uiteindelijke doel hiervan is om uit te komen op een zo scherp mogelijk gemeenschappelijk verhaal.
Hét socratische gesprek
Mijn klasgenootjes, Zuleika, Yoleen, Lora, Eva, Daphne en ik hebben samen een socratisch gesprek gevoerd. De vraagstelling die wij hebben onderzocht is; Wanneer mag je een afspraak schenden? Voor we konden beginnen moesten we eerst even de rollen verdelen, Zuleika nam de rol van gesprekleidster op zich, Yoleen was de notulist en Daphne, Lora, Eva en ik zouden in dialoog met elkaar gaan.
Als eerst hadden we ieder een casus bedacht, of een persoonlijk voorbeeld gegeven over het schenden van afspraken. Uiteindelijk hadden we mijn voorbeeld uitgekozen omdat deze wel gemakkelijk toepasbaar leek.
Voorbeeld;
Een vriend van mij kwam echt standaard te laat wanneer ik met hem had afgesproken, sprak je om 2uur met hem af dan kwam hij gerust om 3 uur aanwandelen. Hij bood wel altijd oprecht zijn excuses aan, maar kwam toch de volgende keer weer te laat. Later kwam hij erachter dat hij ADD heeft en dus ook moeite heeft met plannen, prioriteiten te stellen etc. Tegenwoordig kun je al wat beter afspraken met hem maken en anders kom ik zelf ook altijd gewoon wat later dan de afgesproken tijd, dat werkt ook wel prima. Maar goed, dit voorbeeld deed de vraag rijzen of iemand met ADD een afspraak mag schenden omdat hij/zij moeite heeft om zich er daadwerkelijk aan te houden?
Vervolgens gingen we wat dieper op deze casus in en naarmate we vorderde kwamen er steeds meer voorbeelden bij. Na verschillende situaties te hebben besproken leek het ons handig om eerst eens te gaan kijken wat we nu eigenlijk onder een afspraak verstaan, uiteindelijk kwamen we uit op de volgende definitie;
Een afspraak is een afspraak wanneer beide/alle partijen hiervan op de hoogte zijn en hiermee hebben ingestemd.
Hierbij kwamen we er ook achter dat er natuurlijk ook nog zoiets als ongeschreven normen en waarden zijn, wanneer je bijvoorbeeld een vriendschap met iemand aangaat dan leer je op gegeven moment elkaars normen en waarden kennen, en zijn er bepaalde ‘afspraken’ die binnen die vriendschap vallen zoals ‘op mijn verjaardagsfeestje komen.’ Deze afspraken ‘maak’ je dus wanneer je een vriendschap aangaat, dan heb je er mee ingestemd.
Vervolgens konden we ook nog verschillende afspraken onderscheiden, onder andere; zakelijke afspraken, afspraak met vrienden, school. Etc. We leken te zeggen dat je zakelijke afspraken eigenlijk niet kunt schenden omdat het vaak verplichtingen zijn die van tevoren zijn vastgesteld en waarbij het vaak gaat om geld wat een bedrijf natuurlijk niet wilt laten schieten. Hierdoor klonk het alsof we leken te zeggen dat afspraken met vrienden wel te verwaarlozen zijn, maar dat is misschien niet zo want hebben we ook niet bepaalde verplichtingen tegenover vrienden of binnen een vriendschap?
Kortom; we hadden veel te weinig tijd om het gesprek te eindigen we konden zo nog wel uren doorgaan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten